...

Molie

Denumire:

Molie (Fam. Yponomeutidae)

Dimensiune:

6-14 mm

Culori:

alb, cenusiu, negru, verde

Moliile

Ai deschis recent dulapul si ai observat ca unele din hainele tale sunt zdrentuite si pline de gauri? Daca ai patit acest lucru, inseamna din pacate ca moliile si-au facut culcus din garderoba ta. Este adevarat ca moliile de haine nu sunt un pericol pentru oameni, cu toate acestea moliile iti pot crea destul de multe pagube, din cauza preferintelor lor alimentare si anume consumul de materiale textile si alimente.

Datorita faptului ca moliile prefera locurile intunecoase si neperturbate, acestea tind sa se ascunda printre haine si mobilier. Chiar daca moliile sunt destul de dificil de gasit, acest lucru nu inseamna ca problema poate fi usor de trecut cu vederea si trebuie actionat imediat, pentru a fi eliminate complet. Chiar daca observi ocazional o molie care zboara prin casa si ai tendinta sa crezi ca a intrat accidental pentru ca ai uitat fereastra deschisa, este bine sa arunci totusi o privire in dulap si sa te asiguri ca nu provine de acolo.

Pentru cei ce nu stiu, moliile sunt insecte inrudite cu fluturii, ambele facand parte din ordinul Lepidoptera. In lume exista aproximativ 160.000 de specii de molii, majoritatea moliilor fiind nocturne dar exista si molii diurne. Au dimensiuni intre 6-10 mm pentru masculi si 7-14 mm pentru femele, cu doua perechi de aripi iar culoarile moliilor variaza, asa ca puteti gasi exemplare in nuante de maro, gri pal pana la verde electric, in functie de specie.

Exista mai multe tipuri de molii intalnite de noi, dupa cum urmeaza:

  • Molia de haine are o lungime de 6-9 mm, cu aripi de culoare maro – gri. O femela depune intre 100 si 250 oua, a caror speranta de viata ca insecte adulte este 12 – 18 zile. Molia de haine este intalnita in depozite de confectii, locuinte etc.
  • Molia cenusie a fainii are o lungime de 10-14 mm, cu aripi de culoare albatra – gri. O femela depune pana la 200 oua, de obicei de 2-3 ori pe an. Molia cenusie a fainii poate fi gasita dulapuri si camari cu provizii, unde contribuie la cresterea umiditatii, ceea ce poate insemna aparitia mucegaiurilor.
  • Molia fructelor uscate are o lungime de 4-10 mm, cu aripi de culoare gri – rosii. O femela poate depune intre 200 si 400 oua. Larvele acestei molii se hranesc cu fructe uscate, ceai, cafea alune etc. Molia fructelor uscate poate fi gasita in depozite, brutarii, silozuri, camarile din case etc.

In general, moliile traiesc in interior, in locuri in care pot gasi cu usurinta hrana. La exterior, moliile se intalnesc in mare masura sub forma de larva (omida), ele fiind un important daunator pentru culturile agricole, omizile hranindu-se cu seva plantelor, distrugand frunzele. Molii domestici sunt de cele mai multe ori inofensivi, dar molii de alimente pot fi o problema in bucatarii sau in magazinele alimentare, unde pot infesta alimentele uscate si stocurile de cereale.

IATA CATEVA SFATURI

  • Pentru a preveni moliile, asigurati-va ca hainele si blanurile sunt depozitate intr-un loc uscat si aerisit, folositi huse de protectie pentru hainele care nu sunt purtate pentru o perioada lunga de timp si nu depozitati alimente in zona unde sunt depozitate hainele.
  • Daca aveti deja molii, puteti sa aspirati hainele sau sa le curatati cu o perie rigida pentru a indeparta larvele si ouale. Pentru un control mai eficient, puteti cumpara un spray de molii care poate fi gasit in magazinele de bricolaj.
  • O alta metoda eficienta de a scapa de molii este sa incalziti hainele si textilele la o temperatura ridicata in cuptorul cu microunde sau in cuptorul cu incalzire. Aceasta va ucide atat larvele, cat si ouale.
  • In ultima instanata daca nu reusiti sa scapati de ele va sfatuim sa apelati la ajutorul unei firme profesionale de dezinsectie
  • Deoarece moliile sunt de mai multe tipuri (Molia de haine, molia cerealelor sau molia fructelor uscate) si de obicei se ascund in locuri greu accesibile noua, dezinsectia impotriva lor se poate face prin mai multe metode. Din pacate singura varianta de a scapa de molii este utilizarea substantelor chimice. Pentru a avea garantia unui tratament eficient dar si pentru a ajunge si la cea mai bine ascunsa molie este necesar ca tratamentul sa fie aplicat cu ajutorul unui pulverizator ULV (ultra low volume) sau cu ajutorul unui fogger.

Acesta se aseaza in mijlocul incaperii (50mp sau 150mc) si se porneste fara a fi nevoie de supraveghere, dupa care este nevoie sa se paraseasca zona tratat. Pentru o eficienta maxima a dezinsectiei impotriva moliilor este recomandabil ca volumul de aer sa fie etans in incapere. Dupa terminarea tratamentului trebuie neaparat aerisit spatiul inca o perioada de timp in functie de cat de repede se aeriseste incaperea.

Pentru ca eficienta tratamentului sa fie maxima toate dulapurile trebuie sa fie deschise, hainele cat mai distantate, de la nebulizator si pana la zona tratata distanta nu trebuie sa nu fie prea mare. Principiul de functionare este simplu, substanta insecticida pentru combaterea moliilor va ocupa tot volumul de aer si toate crapaturile in acest fel ajungand si la insectele ce se ascund si nu pot fi combatute prin pulverizare.

Odata cu indepartarea moliilor, sunt eliminate si ouale acestora, aplicandu-se totodata tratamente profesionale de prevenire a unei eventuale reaparitii, izolarea spatiilor prin care insectele pot patrunde
– fisuri ale mobilierului sau peretilor este extrem de necesara.

Daca va confruntati cu aceste probleme apeleaza cu incredere la echipa noastra de profesionisti. Avand
o bogata experienta in dezinsectie te putem asigura ca esti pe maini bune si orice situatie va fi
gestionata asa cum se cuvine. Apeleaza cu incredere la serviciile noastre de dezinsectie Bucuresti sector 1 – 6 cat si Ilfov, si vom intervenii in cel mai scurt timp pentru a readuce confortul in locuinta ta.

Contacteaza-ne la numarul de telefon : 0773.879.626, pe pagina de Contact sau consulta preturile.

FORMULAR DE CONTACT

DATE DE CONTACT

Seraphinite AcceleratorBannerText_Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.